Isännöitsijä valvoo taloyhtiön päivittäisten toimien täyttymistä

Tällä kertaa kiinteistöjen maailmaan sukeltavassa blogissani syvennyn niiden hallintaan. Kiinteistön hallintaan ja huoltoon osallistuvat monet eri tahot, joista isännöitsijä on monelle tuttu nimike. Isännöitsijöiden työ on monipuolinen yhdistelmä projektinhallintaa ja asiakaspalvelua, ja kerronkin tästä mielenkiintoisesta tehtävästä tänään hieman tarkemmin.

Taloyhtiön hallinta on monen asiantuntijan summa

Kiinteistö Suomessa on usein yrityksen kaltainen taloyhtiö. Taloyhtiön toiminnasta ja huolenpidosta vastaavat monet eri tahot, joiden saumaton yhteistyö on kiinteistön huoltamisen kannalta tärkeää. Kallista investointia kannattaakin huoltaa, sillä rempalleen päässyt kiinteistö tulee kalliiksi sen omistajille.

Taloyhtiön omistajia ovat sen osien, esimerkiksi liike- ja asuinhuoneistojen, omistajat. He kokoontuvat vähintään vuosittain niin sanottuun yhtiökokoukseen, jossa päätetään yhtiön seuraavan vuoden toimista. Yhtiökokouksen avulla valitaan myös taloyhtiön hallitus, joka vastaa kokouksessa tehtyjen päätösten toimeenpanosta. Hallitus taas valitsee päivittäisiä tehtäviä hallinnoivan tahon. Tämä taho on taloyhtiön isännöinnistä vastaava henkilö.

Monipuolinen ja vaihteleva työnkuva

Isännöintiin kuuluvat hyvin monipuoliset päivittäiset toimet. Tämän henkilön tehtävänä on valvoa, että yhtiökokouksen antamat ja hallituksen toimeenpanemat tehtävät tulevat tehdyiksi. Isännöinnistä vastaava henkilö tai yritys huolehtii erilaisten palveluntarjoajien, kuten huoltoyhtiön ja siivoojien kanssa kommunikoimisesta. Hän pitää silmällä kiinteistön kuntoa ja raportoi aina tarvittaessa hallitukselle. Hän toimii myös asiakaspalvelijana asiakkaiden edessä auttaen heitä päivittäiseen elämään liittyvissä kysymyksissä. Isännöitsijän tehtävänä on myös toimittaa tarvittavat todistuksen ja muut paperit niitä tarvitseville, luovuttaa ja vastaanottaa avaimia ja avustaa niin muutto- kuin myynti- ja ostoprosesseissakin. Usein taloyhtiöillä on erillinen taloushallinnosta vastaava taho, jonka työtä isännöinnistä vastaava niin ikään tukee. Isännöintipalveluita tarjoaa esimerkiksi Isännöintikeskus Tammen Oy Lahdessa.

Monille sana isännöitsijä tuo mieleen kiinteistön huollosta vastaavan henkilön, mutta usein huoltaminen ja korjaaminen eivät ole tämän tahon tehtäviä. Isännöintiä hoitavan henkilön ei siis tarvitse olla huoltoalan ammattilainen. Sen sijaan projektinhallintakyky, organisoiminen ja delegoiminen sekä erinomaiset kommunikointitaidot tulevat tässä tehtävässä tarpeen. Työ on hyvin itsenäistä ja toisinaan myös melko hektistä, mutta se palkitsee monipuolisuudellaan. Isännöitsijänä toimiva henkilö usein myös näkee työnsä hedelmät konkreettisesti asukkaiden asumismukavuudessa ja heidän ongelmiensa ratkomisessa. Tähän työhön päädytään usein hyvin erilaisista taustoista, ja työ opitaan samalla kun sitä tehdään kokeneemman ammattilaisen rinnalla.

Viimeisimmät julkaisut

20 April 2021
Mukavaa, että eksyit kiinteistönvälityksestä kertovan blogini pariin. Täältä löydät vinkkejä niin kiinteistön ostoon, myyntiin, vuokraamiseen kuin huo

24 March 2021
Tällä kertaa kiinteistöjen maailmaan sukeltavassa blogissani syvennyn niiden hallintaan. Kiinteistön hallintaan ja huoltoon osallistuvat monet eri tah

tag